Dags att sikta på nya mötesplatser

Tack vare sociala kanaler och en lång rad tekniska landvinningar möter vi gamla, nya och ofta avlägsna (åtminstone geografiskt) bekanta. Det sköna med kanalerna är många gånger att vi snackar med varandra över de traditionella hierarkierna som normalt ofta sätter käppar i hjulet eller åtminstone avhåller oss från att kommunicera med vissa människor som i många fall har så mycket att ge och som dessutom är benägna att lyssna, bara någon vågar prata.

Självklart ska vi aldrig underskatta det personliga mötet, men en stor tidstjuv i det moderna, redan stressade samhället är resor. Eller kanske transporter, förflyttningar och liknande. Vi förflyttar oss dagligen till olika fysiska möten som i väldigt många fall skulle kunna ersättas av nätmöten och på köpet troligen bli betydligt mer effektiva. Vi åker gladeligen land och rike runt för seminarier, föreläsningar, konferenser och mässor och visst – jag säger inte att det är fel. Däremot borde vi kanske tänka efter en extra gång. Är det personliga mötet just i det här fallet nödvändigt, de andra jag eventuellt kommer nätverka med under konferensen? Finns de redan i mitt befintliga kontaktnät på webben, eller kan jag se till att knyta dem till mig på något sätt. Kan jag ta del av konferensen i digital form som en podcast, en livesändning eller räcker det kanske med att ögna igenom slides i efterhand? Kan jag aktivt via t ex twitter vara delaktig i konferensen trots att jag sitter en si så där 45 mil från huvudstaden (där det mesta har en tendens att äga rum)?

Se dig omkring i din organisation, vilka möten skulle kunna förändras och bli mer effektiva på ett enkelt sätt.  Jocke Jardenberg (@jocke) pratar sig varm om ”gröna prickar” (d v s föregångare, visionärer, igångsättare att ta efter) och illustrerar det med grafer från Seth Godin. Inspirera dina kollegor och titta runt på alla de otroligt smarta verktyg (som du eventuellt inte är bekant med) som finns för att kommunicera på webben i den form som passar er; i text, med bild, ljud, slides, anteckningsytor eller varför inte hela klabbet på en gång? I sluten form för er grupp eller för alla att ta del av. Är du inte bekant med Adobes Connect (som Bengt Littorin @havspappan använder med stor framgång för sina uppskattade webinarer #ssmw) så rekommenderas varmt en snabbkoll. Ett strålande verktyg för smidiga webbkonferenser.

Bambuser Helps Out To Live Stream Finland's Independence Day

Foto: Paula Marttila (CC BY-NC-ND)

Givetvis finns det mängder av verktyg att nyttja för den här typen av kommunikation oavsett grad av interaktion från meddeltagarna. Tyvärr utan bild med återigen en länk till @jocke och hans fantastiska beskrivning av Thin Casting och hur lätt det är för vem som helst att publicera sig och kommunicera på nätet med ljud och bild.

Andra lysande exempel på den här tekniken är upplevelser och möten vi kan ta del av alldeles gratis, som vi normalt sett kanske aldrig skulle haft möjlighet att närvara på av olika anledningar. Låt mig ta några exempel (okej det blir mycket @jocke men det får ni leva med, han är i sanning i ledstjärna i många fall).

  • Konferensen ”Sociala medier i offentlig sektor” arrangeras av Ability Partner i Stockholm vid två tillfällen under 2010. Många intresserade är på plats men långt många fler inom offentlig sektor är naturligtvis intresserade. Många deltar aktivt i diskussionen via en hashtag (#smios) på twitter under konferensen och många följer också de livesändningar som går ut via t ex bambuser. Hashen blir sedermera något av ett permanent begrepp kring diskussionen sociala medier i offentlig sektor och leder in till nya diskussioner på t ex digitala staten (där den gode och driftige Erik Sellström är upphovsmannen, du kan läsa hans tankar om #smios här. Det hela blir ett win-win, både under konferensen där input kommer utifrån löpande och efteråt då filmade föreläsningar/slides och diskussionerna på twitter finns tillgängliga för alla att bygga en vidare kommunikation i ämnet på .
  • Ett annorlunda men riktigt coolt exempel är när Joakim Jardenberg sätter upp en livesändning av Helsingborgssymfonikernas nyårskonsert och kör allt öppet från de första tankarna, till repetitioner, tekniska förberedelser kring setupen och slutligen en sprakande livesänd nyårskonsert som möjliggör ”Kulturen in i vardagsrummet” (som han själv beskrivet det) utan att det kostar skjortan. En bra sammanfattning om tankarna, förberedelserna och tekniken här.
  • Det sista exemplet (det finns så klart många fler) tilldrog sig under gårdagen då samme Joakim direktsände ett lunchmöte med profilerna Jonas Birgersson och Patrik Fältström hemma vid köksbordet. Rubriken? Ja så klart #nerdtv med högt i tak och tillåtelse att vara ”hur nördiga som helst”. Om det blev så vidare nördigt vet jag inte, snarare synnerligen intressant och mycket givande diskussioner. Tyvärr hade jag ingen möjlighet att följa realtidskommunikationen under sändningen, men jag rekommenderar varmt att du kollar på sändningen i efterhand om du har det minsta intresse för Internet i allmänhet och/eller kommunikation på detsamma i framtiden i synnerhet. Det är en ganska mastig produktion, men jag lovar, det är värt varenda minut. Jockes bloggpost och sändningen på samma ställe.

Jisses det här blev långt och luddigt. Hur som, är du redan frälst så kan du redan tekniken men har kanske fått några spännande exempel som du missat. Är det några nyheter så hoppas jag du läser in dig lite på möjligheterna och att det ger några tankar för dina framtida möten.

Annonser

Om kihlanders

Kommunikatör på Borås Stad. Pappa, hundägare times two.
Det här inlägget postades i sociala medier och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dags att sikta på nya mötesplatser

  1. Mattias Jansson skriver:

    Kör ni #msmboras live?

  2. Ulf Seijmer skriver:

    Bra reflektioner om utvecklingen på området. Vi använder i höstas Bambuser för att direktsända från vår mässmonter under en fackmässa. Med fasta sändningstider var det lättare för intressenterna att följa oss. Vi sände med hjälp av en iPhone 3GS med extern mikrofon (enklast möjliga set-up alltså) och hade ett 100-tal tittare under mässan. På så sätt kom vi närmare de som inte hade möjlighet att komma till mässan och fick mycket positiv återkoppling efter mässan. Mer om våra erfarenheter i min blogg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s